În derularea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie, Beneficiarii/partenerii pot avea sau nu calitatea de Autoritate Contractanta, asa cum aceasta este definita la art. 4 a Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, cu toate modificarile si completarileulterioare.
Tipuri de situatii posibile:
· Achizitii publice efectuate de catre Beneficiari/parteneri care au calitatea de Autoritate Contractanta;
o Achizitie directa;
o Achizitii publice de servicii sociale sau alte servicii specifice.
· Achizitii publice efectuate de catre Beneficiari/parteneri care NU au calitatea de Autoritate Contractanta.
Beneficiarii/partenerii care au calitatea de Autoritate Contractanta în procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica aplica legislatia în vigoare privind achizitiile publice, respectiv Legea nr. 98/2016, cu toate modificarile si completarile ulterioare si prevederile HG nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru, denumite în continuare Legea nr. 98/2016 si Hotarârea nr. 395/2016.
În conformitate cu Sectiunea a 12-a, Dosarul achizitiei, a HG nr. 395/2016, dosarul achizitiei publice trebuie sa cuprinda documentele întocmite/primite de Autoritatea Contractanta în cadrul procedurii de atribuire, cum ar fi, dar fara a se limita la urmatoarele:
· strategia de contractare, respectiv referatul de necesitate a achizitiei, nota privind valoarea estimata si încadrarea în tipul de procedura conform Legii nr. 98/2016etc.;
· anuntul de intentie/anuntul de participare si dovada transmiterii acestuia sprepublicare;
· documentatia de atribuire/documentatia de concurs, dupacaz;
· decizia/dispozitia/ordinul de numire a comisiei de evaluare si, dupa caz, a expertilorcooptati;
· declaratiile de confidentialitate siimpartialitate;
· procesul-verbal al sedintei de deschidere a ofertelor, daca estecazul;
· formularele de oferta depuse în cadrul procedurii de atribuire;
· Documentul Unic de Achizitii European (DUAE) si documentele de calificare, atunci când acestea au fost solicitate;
· solicitarile de clarificari, precum si clarificarile transmise sau primate de Autoritatea Contractanta;
· procesele-verbale de evaluare, negociere, dialog, raportul intermediar privind selectia candidatilor, dupacaz;
· raportul procedurii de atribuire, precum si anexele laacesta;
· dovada comunicarilor privind rezultatulprocedurii;
· contractul de achizitie publica/acordul-cadru, semnate, eventualele acte aditionale încheiate, contractele subsecvente atribuite în temeiul unui acord-cadruetc.;
· anuntul de atribuire si dovada transmiterii acestuia spre publicare;
· daca este cazul, contestatiile formulate în cadrul procedurii de atribuire, însotite de deciziile motivate pronuntate de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, respectiv hotarâri ale instantelor de judecata referitoare la procedura deatribuire;
· documentul constatator care contine informatii referitoare la îndeplinirea obligatiilor contractuale de catre contractant, acesta va fi inclus în dosarul achizitiei publice dupa emitereasa;
· decizia de anulare a procedurii de atribuire, daca estecazul.
În cazul în care aplica procedurile de atribuire prevazute de Legea nr. 98/2016 prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare utilizeaza un sistem dinamic sau o licitatie electronica, Autoritatea Contractanta are obligatia de a asigura arhivarea documentelor care fac parte din dosarul achizitiei publice precizat la art. 148 din HG nr. 395/2016, în conformitate cu prevederile Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în forma electronica, republicata (art. 149, HG nr. 395/2016).
Potrivit dispozitiilor art. 13 si art. 17, alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Autoritatea Contractanta are obligatia de a elabora, specific pentru proiectul finantat din PEO/PoIDS 2021-2027, un Program/Plan al Achizitiilor Publice (PAP), care se întocmeste pentru întreaga perioada de derulare a proiectului, distinct fata de Programul Anual al Achizitiilor Publice (PAAP).
În cazul proiectelor implementate în parteneriat constituit din una sau mai multe autoritati contractante si una sau mai multe entitati juridice fara calitatea de Autoritate Contractanta, la stabilirea tipului de procedura utilizat se va avea în vedere identificarea aceluiasi obiect pentru întregul parteneriat, prin cumularea valorilor estimate pentru fiecare partener în parte, în planul de achizitii, în conformitate cu prevederile art. 9 - 25 din Legea nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
?inând cont de art. 16 din HG nr. 395/2016 si art. 4 din Ordinul nr. 6712/890/2017, la stabilirea valorii estimate a unui contract de achizitii publice, în vederea alegerii modalitatii de achizitie, Autoritatea Contractanta nu va avea în vedere codurile CPV, aspectele avute în vedere fiind cele reglementate de art. 17 din HG nr. 395/2016.
Astfel, pentru calculul valorii estimate se va lua în considerare scopul atribuirii contractului, respectiv necesitatile pe care urmeaza sa le acopere efectuarea acelei achizitii la nivelul proiectului. Ulterior, urmând ca, în functie de valoarea estimata, Autoritatea Contractanta sa determine procedura de atribuire a contractului de achizitie publica, prin comparare cu pragurile valorice prevazute la art. 7 din Legea nr. 98/2016.
Codurile CPV nu au legatura directa cu estimarea valorii unei achizitii, acestea fiind utilizate pentru o descriere cât mai exacta a obiectului contractului. Avantajul principal al utilizarii codurilor CPV rezida în depasirea barierelor lingvistice, astfel încât informatiile privind obiectul contractului ce urmeaza a fi atribuit sa fie accesibile si precise pentru toti operatorii economici din spatiul Uniunii Europene.
|